Kenapa tidak potong 50 peratus elaun menteri?

KUALA LUMPUR, 10 Jun (Hrkh) – Penasihat DAP Lim Kit Siang merasa hairan dan sangsi dengan tindakan kerajaan yang memotong 10 peratus elaun keraian menteri dan timbalan menteri kabinet yang diumumkan oleh Perdana Mneteri Dato’ Seri Abdullah Badawi semalam.

“Kerajaan boleh menaikkan harga minyak daripada 41 sehingga 63 peratus tetapi hanya potong 10 peratus elauan keraian, kenapa tidak 50 peratus?

“Bagaimana dengan elaun-elaun lain termasuk tip elaun yang melibatkan ratusan ringgit setiap hari yang mana menteri dan timbalan menteri memperolehinya?,” katanya dalam satu kenyataan media.

Menurut laporan elaun keraian bulanan ketika ini bagi Perdana Menteri ialah RM18,865, Timbalan Perdana Menteri (RM15,015), menteri (RM12,320) dan timbalan menteri (RM6,000).

Kit Siang menyatakan sepatutnya sejak dari awal lagi elaun menteri kabinet dan timbalan menteri didedahkan kepada umumkan bukan sahaja sebagai tanda serta contoh kepimpinan dalam soal ketelusan dan atas dasar bertanggungjawab dan menunjukkan ianya kerajaan berwibawa sebaliknya untuk membuktikan mereka juga turut merasai keprihatin yang dialami oleh rakyat disebabkan ketidakwajaran kenaikan harga bahan bakar baru-baru ini.

Katanya lagi kenyataan Abdullah itu dilihat bukanlah ‘ yang pertama dan terakhir ‘ kerana pelbagai pengumuman yang bakal dibuat kerajaan bagi ‘memujuk’ setelah rakyat merasa marah dan ‘memberontak’ akibat kenaikan harga minyak ini.

“Kemarahan rakyat adalah disebabkan kelemahan kerajaan yang tidak bersedia menghentikan pembaziran wang rakyat serta tidak bertanggunjawab termasuk yang melibatkan skandal mega berbillion ringgit oleh Petronas, bail out RM4.6 billion dalam kes Port Klang Free Zone (PKFZ)

“Malah rakyat kecewa dan marah kerana kabinet tidak belajar daripada ‘tsunami politik 8 Mac’ lalu untuk menjadikannya kerajaan yang lebih prihatin, adil dan pentadbiran yang mesra rakyat.,” katanya. _

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: